Οστεοπαθητική και Ζώα

Η επιστήμη της οστεοπαθητικής μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στο πεδίο των ζώων καθώς και των πτηνών. Στην εξειδίκευση αυτή είναι αναγκαία η γνώση των ιδιαιτεροτήτων της  ανατομίας και της παθολογίας που συναντάμε σε κάθε ζώο.

Υπάρχουν αρκετά καλά προγράμματα σπουδών στην Ευρώπη για οστεοπαθητικούς που θέλουν να εργαστούν και να προσφέρουν στον τομέα αυτό.

Στην Ευρώπη η οστεοπαθητική στα ζώα είναι ευρέως γνωστή για την εφαρμογή της στα άλογα αγώνων, στα σκυλιά και τις γάτες. Τα τελευταία όμως χρόνια έχει γίνει γνωστή και στην αποθεραπεία εξωτικών ζώων συντροφιάς, άγριων ζώων και πτηνών που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ή που είναι απελευθερωμένα σε  πάρκα άγριας ζωής.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με επιτυχία είναι ποικίλα και σχετίζονται συνήθως με μυοσκελετικές παθήσεις όπως χωλότητα, δυσκολία στη βάδιση ή στην πτήση, καθώς και δυσκαμψία. Σε αγωνιστικά άλογα και σε περιπτώσεις μειωμένης απόδοσης όπου δεν συνυπάρχει κάποια αιτιολογική παθολογική κατάσταση, η οστεοπαθητική συχνά μπορεί να δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις όπως αναπνευστικά προβλήματα, μετεπεμβατική αποθεραπεία καθώς και σε προβλήματα συμπεριφοράς. Η θεραπεία μέσω της οστεοπαθητικής βοηθάει ιδιαίτερα στην επανένταξη του ζώου και μειώνει τυχόν επιπλοκές όπως έλκη κατάκλισης και  κατάθλιψη.

 

Οστεοπαθητική και Ζώα

 

Στην εξέταση χρησιμοποιείται ιστορικό από τον κτηνίατρο ή/και τον ιδιώτη.  Στην συνέχεια γίνεται παρατήρηση της ελεύθερης κίνησης του ζώου και  ψηλάφηση για ένδειξη πόνου και ασυμμετρίας. Επίσης, γίνονται ειδικές δοκιμασίες κινητικού ελέγχου που βοηθούν στο να βρεθούν περιοχές που δυσλειτουργούν και μπορούν να αποκατασταθούν μετά την εφαρμογή ήπιων οστεοπαθητικών χειρισμών.

Να προσθέσουμε εδώ ότι η οστεοπαθητική μπορεί να εφαρμοστεί και σε κατάσταση γενικής αναισθησίας ή μέθης με τη βοήθεια αναισθησιολόγου, βοηθώντας στην εφαρμογή της θεραπείας χωρίς αντίσταση και στρες, κυρίως σε δύσκολες περιπτώσεις άγριων ή ήμερων ζώων και πτηνών.

Η συνεργασία με κτηνιάτρους είναι πολύ σημαντική για την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση και ασφάλεια. Επίσης η συνεργασία με άλλους επαγγελματίες στον χώρο της φροντίδας των ζώων και των πτηνών όπως σαμαροποιούς, πεταλωτές, προπονητές και φροντιστές ζώων είναι εξίσου σημαντική, κάνοντας την θεραπεία μια ομαδική προσπάθεια με πολλά θετικά οφέλη.

 

Λεωνίδας Χριστοδουλάρης, BSc(Ost)

 

 

 

Πιστοποίηση Μέλους

Κάθε μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οστεοπαθητικής έχει αυτή την πινακίδα με το σήμα του Συλλόγου και τον αριθμό μητρώου του μέλους.
Μπορείτε να αναγνωρίσετε εάν κάποιος είναι μέλος του Συλλόγου από αυτή την πινακίδα.

Οστεοπαθητική ΑΡΩΓΗ