Οστεοπαθητική και Εγκυμοσύνη

Η ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΧΕΙΑΣ


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των πρώτων μηνών μετά τον τοκετό, οι φυσιολογικές αλλαγές που διενεργούνται στο γυναικείο σώμα είναι δραστικές και ιδιαίτερα εμφανείς στο μυοσκελετικό σύστημα. Η απότομη αύξηση βάρους, η πολύ συγκεκριμένη κατανομή του πρόσθετου βάρους σε συνδυασμό με τη σταδιακή αλλαγή στη στάση του σώματος που αυτή συνεπάγεται, η χαλάρωση των συνδέσμων, καθώς και η ταχεία επαναφορά του σώματος της μητέρας στην αρχική του κατάσταση, αφού γεννηθεί το βρέφος, είναι λογικό να προκαλούν εντάσεις και πιέσεις στο σώμα της γυναίκας. Η οστεοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σε όλες αυτές τις φάσεις της εγκυμοσύνης, της λοχείας, αλλά και στην προετοιμασία για έναν, όσο το δυνατόν πιο εύκολο, φυσιολογικό τοκετό.


Κατά την εγκυμοσύνη, τα συνήθη συμπτώματα είναι η οσφυαλγία, ο πόνος στη λεκάνη, καθώς και πόνοι στον θώρακα και στο στέρνο από την πίεση που ασκείται στο διάφραγμα από το βρέφος.


Κατά τη λοχεία, τα συνήθη συμπτώματα είναι πόνος στον αυχένα, το θώρακα και τους ώμους, επειδή το σώμα της μητέρας ταλαιπωρείται από τυχόν λανθασμένες στάσεις του θηλασμού ή από τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο η μητέρα κουβαλάει το βρέφος.


Επίσης, σημαντικό επιβαρυντικό ρόλο έχουν οι κακές συνήθειες ή λανθασμένες στάσεις τις οποίες έχει η έγκυος/λεχώνα, όπως πχ αν σκύβει από τη μέση της, αν σηκώνει πολλά επιπρόσθετα βάρη (σακούλες σούπερ-μάρκετ, παιδιά) ή αν η αλλαγή της πάνας γίνεται σε μέρος που υποχρεώνει τη μητέρα να σκύψει.


Ο οστεοπαθητικός θα αξιολογήσει προσεκτικά τις οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες στο σύνολο του μυοσκελετικού συστήματος και με εξειδικευμένους χειρισμούς θα βοηθήσει το σώμα να επανέλθει στη βέλτιστη λειτουργία του. Επιπλέον, ο οστεοπαθητικός θα αναλύσει όλους τους παράγοντες και θα δώσει τις σωστές συμβουλές, ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή του προβλήματος και η επίλυσή του να είναι μακροπρόθεσμη.

Η οστεοπαθητική δίνει μεγάλη σημασία στην εύρυθμη και απρόσκοπτη κίνηση σε όλο το σώμα. Στην εγκυμοσύνη, η κινητικότητα της περιοχής της λεκάνης, συμπεριλαμβανομένης της οσφυϊκής μοίρας και των ισχίων, μας απασχολεί ιδιαίτερα. Το σώμα είναι μια ενιαία λειτουργική μονάδα και άρα μια τυχόν δυσλειτουργία σε μια δομή επηρεάζει όλες τις άλλες. Οι οστεοπαθητικοί εξειδικεύονται στην αξιολόγηση του σώματος ως ενιαίο λειτουργικό σύνολο, και ανιχνεύουν δυσλειτουργίες ακόμη και σε απομακρυσμένες δομές οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη λεκάνη. Με αυτό τον τρόπο, η οστεοπαθητική αυξάνει την προσαρμοστικότητα του σώματος στις φυσιολογικές αλλαγές της περιγεννητικής περιόδου και μπορεί να είναι σημαντική αρωγή στην έγκυο και τη λεχώνα.


Βαγγέλης Σκοτινιώτης, BSc(ost)

Πιστοποίηση Μέλους

Κάθε μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οστεοπαθητικής έχει αυτή την πινακίδα με το σήμα του Συλλόγου και τον αριθμό μητρώου του μέλους.
Μπορείτε να αναγνωρίσετε εάν κάποιος είναι μέλος του Συλλόγου από αυτή την πινακίδα.

Οστεοπαθητική ΑΡΩΓΗ